Prevence kriminality

Blížící Vánoční svátky přilákají nejen zákazníky, ale zahálet nebudou jistě ani kapsáři s úmyslem obohatit se na cizí účet. Kapsáři se zaměřují především na místa, kde se pohybuje větší množství lidí. Jsou to například nákupní centra, vozidla hromadné dopravy nebo kulturní a jiné akce. Kapsáři mají svou techniku zvládnutou a otázka odcizení Vašich osobních věcí je pro ně otázkou několika vteřin. To, že Vám chybí doklady nebo peníze, zjistíte až tehdy, když už je zloděj dávno pryč.

Mějte své věci pod kontrolou

Preventisté Městské policie České navštívili v předchozích dnech s programem prevence kriminality základní školu Dukelská a církevní základní školu Rudolfovská.

Uzavírka ulice J. Opletala na sídlišti Šumava se v současné době výrazně podepsala na zvýšeném provozu v ulici Větrná v úseku Oskara Nedbala - Branišovská. Na žádost rodičů s dětmi, kteří denně docházejí do nedaleké mateřské školy, se nám podařilo na přechod pro chodce spojující okrajovou část sídliště Máj s Větrnou ulicí, obsadit novým dobrovolníkem z řad veřejnosti. Počínaje středou 13. září bude dobrovolník dohlížet v době od 7:00 do 8:00 hodin na bezpečnou cestu rodičů s dětmi do mateřské školy, ale i na bezpečí dalších školáků mířících do vzdálenějších míst.

Cyklisté jsou spolu s chodci nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu. Stávají se nejen oběťmi, ale i viníky dopravních nehod. V ulicích jihočeské metropole se též pohybuje velké množství cyklistů, kteří často nerespektují pravidla silničního provozu. Největším nešvarem je jednoznačně jízda po chodníku, kde dochází k ohrožení a mnohdy i kolizím s chodci. Častým přestupkem je i jízda na jednomístném jízdním kole či (elektro)koloběžce ve dvou nebo za snížené viditelnosti jízda bez osvětlení.

V posledních dnech navštívili strážníci Městské policie České Budějovice dětský příměstský tábor v Domě dětí a mládeže v ulici U zimního stadionu a jako každý rok nechyběla návštěva příměstského tábora v Baby centru Šikulka.

Ve středu 12. července uspořádala Městská policie České Budějovice ve spolupráci se zástupci Týmu silniční bezpečnosti v rámci projektu „Na kole jen s přilbou“ preventivně bezpečnostní akci zaměřenou na cyklisty. Letošní akce proběhla na cyklostezce u vstupu do lesoparku Stromovka v Českých Budějovicích.

Preventisté českobudějovické městské policie nabízejí mateřským, základním, ale i středním školám přednášky v oblasti prevence kriminality. Kromě základních témat, jako je Bezpečnost silničního provozu, Nebezpečné situace a jak si s nimi poradit, Nebezpečí internetu a sociálních sítí, Zaostřeno na drogy, Právní vědomí mladistvých nebo Představení činnosti českobudějovické městské policie přizpůsobíme témata „na míru“ každému školnímu kolektivu.

Stránky