Tisková zpráva

Cizí muž se ve čtvrtek odpoledne objevil v bytě panelového domu na sídlišti Máj. Podezřelé zvuky zaslechl majitel bytu, který na pomoc přivolal hlídku městské policie. Strážníci šestačtyřicetiletého muže zajistili a předali do rukou policistů.

Opilý muž obtěžující návštěvníky kavárny na Jiráskově nábřeží skončil v pondělí odpoledne v poutech strážníků. Zbytek dne si poležel na lůžku protialkoholní záchytné stanici. Tím však pro něj případ neskončil. Za neuposlechnutí výzvy úřední osoby při výkonu její pravomoci mu hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Mnohdy s kuriózními případy se setkávají v ulicích města hlídky městské policie. Zvláště v nočních hodinách, kdy městem procházejí návštěvníci nočních podniků. Někteří se pod vlivem alkoholu uchylují k vandalství, ale i krádežím všeho, co jim přijde do cesty. Ať už jsou to dopravní značky, reklamní tabule, ale i vybavení předzahrádek. Tentokrát to byl sud, který si jedna z restaurací v Krajinské ulici upravila do podoby odkládacího stolku. Pachatelům krádeže se však skutek díky bystrému oku městské kamery a rychlému zásahu hlídky městské policie nevyplatil.

Neustálý pohyb hlídek městské policie v ulicích jihočeské metropole a dobrá místní znalost napomáhá k odhalování celostátně hledaných osob. Stejně tak tomu bylo o uplynulém víkendu. Strážníci českobudějovické městské policie předali policistům tři muže, jejichž fotografie právě figurovaly v pátrací databázi.

O velkém štěstí může mluvit cizinec, který v neděli večer ztratil mobilní telefon, a v noci navíc nemohl najít cestu do hotelu. Bez mobilu a pouze v triku s krátkým rukávem bloudil ulicemi centra Českých Budějovic. Mobilní telefon ležící na chodníku naštěstí spatřila poctivá návštěvnice nočního města a odevzdala ho na služebnu městské policie. Strážníkům se podařilo vypátrat majitele telefonu, jemuž přístroj odevzdali a pomohli mu zajistit i vstup do jeho hotelového pokoje.

Nepřirozená poloha ležícího člověka na lavičce v parku Dlouhá louka ve čtvrtek večer znepokojila náhodného kolemjdoucího. Ten raději k prověření jeho zdravotního stavu přivolal hlídku městské policie. Další hlídka vyjížděla v ten večer ještě na oznámení o muži ležícím na zastávce MHD U nemocnice. Jeden odešel po svých, druhý s hladinou 4,42 ‰ alkoholu v dechu skončil v nemocnici.

Vandalského činu v centru města zcela jistě dnes lituje osmnáctiletý muž z Českobudějovicka. Rozbití skla u okna městské radnice ho totiž ve středu večer stálo nepříjemné zranění, navíc zaplatí pokutu i škodu na cizím majetku.

Do Českých Budějovic v úterý zabloudil poštovní holub. Vysílený opeřenec po několika stech kilometrech zakotvil u jednoho rodinného domu v Haklových Dvorech. Obětaví obyvatelé mu poskytli potravu i dočasné útočiště. O nálezu údajně zraněného „poštovního doručovatele“ poté informovali českobudějovickou městskou policii. Strážníkům se podle čísla na kroužku podařilo zjistit, že opeřenec patří chovateli z druhého konce republiky. Zranění holuba se naštěstí nepotvrdilo, proto ho strážníci po telefonické domluvě s jeho majitelem vypustili na zpáteční cestu domů.

Parta kamarádů se v neděli nad ránem ubírala z večírku domů. Pětadvacetiletá řidička však na cestu osobním automobilem přibrala více pasažérů, než se do něj vešlo. Poslední z nich se proto rozhodl cestovat v zavazadlovém prostoru. K jejich smůle bylo svědkem celé události bystré oko městské kamery. Zásah hlídky městské policie na sebe nenechal dlouho čekat.

Stránky